ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ελληνο-Αιγυπτιακή Επιχειρηματική Συνάντηση

Την 1η Ιουνίου, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο ολοκλήρωσε τις εργασίες της «Ελληνο-Αιγυπτιακής Επιχειρηματικής Συνάντησης» που διεξήχθη στο Ξενοδοχείο Divani Caravel Αθηνών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 55 Αιγύπτιοι επιχειρηματίες από διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και 75 εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που έλαβαν μέρος στις συνεδρίες και διαβουλεύσεις ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β.

Στην εναρκτήρια τελετή την εισαγωγή έκανε ο κ. Rashad Mabger, Γενικός Γραμματέας του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Αναπτύξεως (Α.Ε.Ε.Ε.Α), και ακολούθησε η ομιλία του κ. Χάρη Γερονικόλα, Προέδρου του Α.Ε.Ε.Ε.Α. και του κ. Suheil H. Sabbagh, Προέδρου HR του Ομίλου της Consolidated Contractors Co. (CCC), Προέδρου του Ιδρύματος Hassib Sabbagh και Αντιπροέδρου του Α.Ε.Ε.Ε.Α. Την εκδήλωση τίμησε, επίσης, με τη συμμετοχή του ο κ. Ismail Khairat, Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα και ο κ. Γιώργος Αμυράς, Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι αναφέρθηκαν, στις κεντρικές τους ομιλίες, στην υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και τις άψογες σχέσεις που απολαμβάνουν οι δύο χώρες.

Την πρώτη συνεδρία, την οποία απασχόλησε η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και οι εμπειρίες των δύο κρατών σε θέματα βιώσιμης ενέργειας, άνοιξε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, η οποία ανέπτυξε πλήρως τα έργα των δύο χωρών και τις δυνατότητες ανάμειξης των ιδιωτικών τομέων. Ο συντονιστής, κ. Ηλίας Σαββάκης, Χημικός Μηχανικός, MSc, MBA, Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης, ΔΕΔΑ Α.Ε., Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς & Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε.Ε.Ε.Α., παραχώρησε με τη σειρά το λόγο στους ομιλητές: τον κ. Omar Foda, Corporate Investment Director του Ομίλου El Sewedy της Αιγύπτου, τον Δρ. Σπύρο Κιαρτζή, Διευθυντή Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Ενεργειακών Πηγών στα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., τον κ. Ahmed Ramadan, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Power Generation Engineering & Services Co (PGESCo), Αίγυπτος και τον Δρ. Γιώργο Πεχλιβάνογλου, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Energy Group στην Ελλάδα, καθένας από τους οποίους παρουσίασε την εμπειρία και τις δυνατότητες της επιχείρησής του. Τη συνεδρία ακολούθησε κλειστή συνάντηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των ομιλητών και άλλων ενδιαφερομένων μερών για εντατική δικτύωση μεταξύ όλων των σχετιζόμενων εταιριών και τομέων.

Η δεύτερη συνεδρία, η οποία επικεντρωνόταν στη ναυτιλία και τις σχετικές βιομηχανίες, άνοιξες με κεντρική ομιλία από τον κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας. Υπό τον συντονισμό του κ. Γιώργου Ξηραδάκη, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της XRTC Business Consultants, οι ομιλητές κ.κ. Medhat Hatim El Kady, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ένωσης Διεθνών Μεταφορών και Επιμελητείας, Μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας και Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Kadmar Group της Αιγύπτου, Δαμιανός Ευθυμιάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Archirodon, Ελλάδα, Dr. Sara Algazzar, Πρύτανης του Κολλεγίου Διεθνών Μεταφορών & Επιμελητείας της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών της Αιγύπτου, Δρ. Ορέστης Σχινάς, Partner HHX. blue και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας-Ένωση των Κομόρων Νήσων και Abdelaal ElSayed, Διευθύνων Σύμβουλος της SGS Egypt, εναλλάσσονταν στην παρουσίαση των εταιριών και οργανισμών τους, θέτοντας τα θεμέλια για εκτενέστερη διερεύνηση των διμερών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ναυτιλίας, της λιμενικής βιομηχανίας και της επιμελητείας.

Η τρίτη συνεδρία, που προσέγγισε το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας μέσω της Βιομηχανίας τροφίμων, της ιχθυοκαλλιέργειας και των βιολογικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό του Δρ. Saleh S. Jallad, Εκδότη της Οικονομικής Επιθεώρησης για τη Μέση Ανατολή (MEES) & Μέλος Δ.Σ. του Α.Ε.Ε.Ε.Α. Ο Δρ. Jallad επέτρεψε στους ομιλητές, κ.κ. Sameh Moustafa Zaki, Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου του Καΐρου, Σάντρο Χαραλαμπόπουλο, New Business Development Manager της Mediterra S.A_mastihashop της Ελλάδας, Hatem El Saady Mahmoud Abdel Ghaffar, Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Kafr El Shiekh και Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Επιμελητηρίων της Αιγύπτου, και Ανδρέα Ντατσόπουλο, Βιολόγο και Σύμβουλο σε θέματα Ιχθυοκαλλιέργειας, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο θέμα από τη δική τους σκοπιά, λαμβάνοντας μία κοινή στάση έναντι της μάχης κατά της επικείμενης παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η τέταρτη συνεδρία αποτέλεσε ξεχωριστή ενότητα, καθώς παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση των επενδυτικών ροών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και τις ευκαιρίες που  προσφέρει η κάθε πλευρά. Η Δρ. Θάλεια Εμίρη, Μέλος ΔΣ ΤΑΙΠΕΔ, Νομική Σύμβουλος, Συνεργάτης ΕΕΤ, ο κ. Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Κοινότητας των Ελλήνων του Καΐρου και ο κ. Aref Boualwan, Chief Initiatives and Startups Officer στην εταιρία Consolidated Contractors Company (CCC), είχαν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον συντονιστή, κ. Rashad Mabger, ΓΓ του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, αναφορικά με τις επενδυτικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από ιστορικής πλευράς.

Τις συνεδρίες ακολούθησαν επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β για εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους ομολόγους τους κατά τη διάρκεια των συνεδριών δικτύωσης, και ακολούθησε δεξίωση με δείπνο. Την τελετή του δείπνου άνοιξε ο κ. Χάρης Γερονικόλας, Πρόεδρος του Α.Ε.Ε.Ε.Α., και ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από τον Ismail Khairat, Πρέσβη της Αιγύπτου, και την κα Μαρία – Λουίζα Μαρινάκη, Πρέσβη και Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που εκπροσώπησε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Υπό την παρουσία της κας Αικατερίνης Σοφιανού, Αρχόντισσας και Πρέσβειρας Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και άλλων υψηλά ιστάμενων προσωπικοτήτων, το δείπνο προσέφερε την ευκαιρία για ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επισκεπτών επιχειρηματιών από την Αίγυπτο και των Ελλήνων καλεσμένων.

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης, στους οργανισμούς που προσέφεραν την αιγίδα τους και όλα μας τα μέλη για τη συνεχή στήριξή τους.