Το 13ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 28 Νοεμβρίου, έπειτα από ένα διήμερο εντατικών διαβουλεύσεων και στοχαστικών συζητήσεων για την ενέργεια, τις κατασκευές και τις υποκατηγορίες τους. 185 Άραβες και 137 Έλληνες συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental των Αθηγνών για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για στενότερες αραβο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις στους τομείς και τους κλάδους που κάλυψε το Φόρουμ.
Η τελετή έναρξης στις 27 Νοεμβρίου περιλάμβανε ομιλίες από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου, κεντρικές ομιλίες από τον Dr. Saad Alammar, Πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και Πρύτανη του Συμβουλίου των Αράβων Πρέσβεων, και τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδος. Μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Weiss Hellas Interna S.A. από την Ελλάδα με την εταιρεία Judy Touches από τη Σαουδική Αραβία, ο Aref Boualwan, Chief Initiatives and Startups Officer, Consolidated Contractors Company (CCC), έκανε μία ειδική παρουσίαση, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του CCC, Samer Khoury.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλαβαν χώρα τέσσερις συνεδρίες αναφορικά με τις παραδοσιακές και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, τις συνεργασίες μεταξύ ελληνικής και αραβικής πλευράς και τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των έργων πράσινης ενέργειας. Οι ομιλητές ήταν διευθύνοντες σύμβουλοι και υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών παραγόντων στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνίδας Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε επίσης δύο μίνι συνεντεύξεις/fireside chats: η πρώτη έλαβε χώρα μεταξύ του Raed Bassatne, Business Coordinator Manager της B.B. Energy Management S.A. και του Rashad Mabger, Γενικού Γραμματέα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Ο σύντομος, φιλικός διάλογος είχε ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό τη σημαντική αραβική offshore εταιρεία, δίνοντας μία συνοπτική ιστορία του Ομίλου, των αξιών του και των μελλοντικών του φιλοδοξιών. Η δεύτερη μίνι συνέντευξη ήταν της Maria Rita Galli, Διευθύνουσας Συμβούλου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Η κα Galli επιβεβαίωσε την επιτυχή λειτουργία του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG στο Κουβέιτ και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το LNG που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και καθιστά τη χώρα ενεργειακό κόμβο.
Το αποκορύφωμα της ημέρας ήταν μια ειδική εισαγωγή από έναν μακροχρόνιο φίλο του Επιμελητηρίου, Dr. Ghassan Ejjeh, Ανώτερο Αντιπρόεδρο του Ομίλου BESIX & BESIX SANOTEC S.A., Αντιπρόεδρο του Αραβο-Βελγικο-Λουξεμβουργιανού Επιμελητηρίου και διεθνή εμπειρογνώμονα στη διαχείριση των υδάτων, μεταξύ άλλων θυγατρικών, που μίλησε για το επείγον ζήτημα της επεξεργασίας των λυμάτων, με το οποίο ασχολείται για δεκαετίες.
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας, Πέμπτης 28 Νοεμβρίου, ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις κατασκευές, στις υποκατηγορίες της και στους συναφείς τομείς. Αφότου ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής Dr. Hamody A. Hameed, Ανώτερος Σύμβουλος για τη Βιομηχανία και την Ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ιράκ, έκανε μια παρουσίαση των πολλών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα του για την εγκατάσταση εργοστασίων και την εκτέλεση έργων σε διάφορες ιρακινές επαρχίες, ακολούθησαν τέσσερις συνεδρίες αναφορικά με τις κατασκευές, τις υποδομές και τα δομικά υλικά με έμφαση στα αειφόρα κτίρια, την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και των έξυπνων τεχνολογιών στην αστική ανάπτυξη και τα εθνικά οράματα της Ελλάδας και των χωρών του GCC σε τομείς που σχετίζονταν με τις θεματικές του Φόρουμ.
Ειδική εισαγωγή παρέθεσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, ο οποίος επιβεβαίωσε την αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και καλύτερου ελληνικού κοινωνικού και αρχιτεκτονικού ιστού μέσω της εφαρμογής ψηφιοποιημένων υπηρεσιών σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Παράλληλα με τις συνεδρίες, πραγματοποιήθηκαν εντατικές δικτυώσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών και των ομολόγων τους από 17 αραβικές χώρες.
Οι εργασίες του 13ου Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με Επίσημο Δείπνο το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, το οποίο άνοιξε με την κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, Σωτηρίου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Δείπνο ήταν ένας εορτασμός της 45ης επετείου από την ίδρυση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και περιλάμβανε παρουσίαση λαϊκών χορών και αραβικών γαστρονομικών εμπειριών. Ήταν επίσης μια ευκαιρία να αποτίνουμε φόρο τιμής στους ιδρυτές και τους πρωτοπόρους μιας πρωτοβουλίας που οδήγησε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που οδήγησε στο Επιμελητήριο του σήμερα.
Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συνέδρους και τους βασικούς ομιλητές και να σημειώσει το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων. Η συνεχής πρόοδος που σημειώνεται στις εκδηλώσεις μας γίνεται σαφής χρόνο με το χρόνο, γεγονός για το οποίο είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Θα θέλαμε, επίσης, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους οργανισμούς που παρείχαν την αιγίδα τους στο Φόρουμ μας και στις εταιρείες μέλη για τη συνεισφορά τους.
Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, είναι ένα ειλικρινές ευχαριστώ προς στα μέλη και τις εταιρείες που μας υποστήριξαν ώστε να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία ακόμη μία εκδήλωσή μας. Ως ο μοναδικός εκπρόσωπος των Αραβικών Επιμελητηρίων και των Ενώσεών του στην Ελλάδα, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο είναι αφοσιωμένο στις αξίες και τους στόχους του για την προώθηση των ελληνο-αραβικών επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευτήκατε για 45 χρόνια -είθε να είμαστε μαζί για πολλές ακόμη δεκαετίες.
_________________
Για να «κατεβάσετε» τη λίστα των ομιλητών σύμφωνα με σειρά εμφάνισης, πατήστε εδώ.
Ορισμένες φωτογραφίες από την εκδήλωσή μας: