ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Saudi – Greek e-Business Gathering “Racing to our Common Future” 3 Μαρτίου 2021

Στις 3 Μαρτίου τ.ε., το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Σαουδαραβικών Επιμελητηρίων, διοργάνωσε το SaudiGreek eBusiness Gathering: “Racing to our Common Future, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 90 Σαουδαράβων ιδιοκτητών, Διευθύνοντων Συμβούλων και εκπροσώπων εταιριών και 100 Ελλήνων επιχειρηματιών, ανδρών και γυναικών, από διάφορους επιχειρηματικούς τομείς.

Στην τελετή έναρξης, κατόπιν εισαγωγής από τον Rashad Mabger, Γενικό Γραμματέα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, ο Χάρης Γερονικόλας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, και ο κ. Ajlan A. Ajlan AlAjlan, Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαουδαραβικών Επιμελητηρίων, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και σκιαγράφησαν, στις ομιλίες τους, τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των ιδιωτικών τομέων στις δύο χώρες και χαιρέτισαν τη συνεργασία των δύο οργανισμών για την πραγματοποίηση της διαδικτυακής εκδήλωσης. Τους χαιρετισμούς ακολούθησε η ομιλία του κ. Suheil Sabbagh, Αντιπροέδρου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και Προέδρου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ομίλου της Consolidated Contractors Company (CCC), ο οποίος κάλεσε τις δύο χώρες να εξερευνήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους και αναφέρθηκε εκτενώς στις αραβικές εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα και τον ρόλο τους στην ενίσχυση των αραβο-ελληνικών σχέσεων. Ο κ. Αλέξης Κωνσταντόπουλος, Έλληνας Πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, έλαβε στη συνέχεια τον λόγο, και αναφέρθηκε στις υφιστάμενες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές τους ενώ, ο Dr. Saad Alammar, Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε το κοινό για την θετική στάση της Σαουδικής Αραβίας στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ελλάδα και καλωσόρισε την συνάντηση και τον ρόλο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου στη διοργάνωση παρόμοιων επιτυχημένων εκδηλώσεων.

Η εν θέματι διαδικτυακή εκδήλωση είχε την τιμή να φιλοξενεί τρεις υπουργούς: τον κ. Ahmad bin Aqil Al Khatib, Υπουργό Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, τον κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδος, καθώς και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως επίτιμο καλεσμένο. Οι τρεις Υπουργοί στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στις τεράστιες προοπτικές των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας και στην αμοιβαία επιθυμία των δύο πλευρών στην εξέλιξη αυτών των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν η μία την άλλη στους τομείς τουρισμού και φιλοξενίας και στις προοπτικές που εμφανίζουν για τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στη Σαουδική Αραβία, καθώς και για μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας της Ελλάδας στους εν λόγω τομείς. Ο Υπουργός Γεωργιάδης, με τη σειρά του, εξέφρασε την εκτίμησή του προς το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που συγκέντρωσε τις δύο πλευρές στην ίδια πλατφόρμα, ανοίγοντας, έτσι, κανάλια επικοινωνίας.

Ο κύριος Υπουργός δήλωσε, στη συνέχεια, πως ο διάλογος και η επικοινωνία με τη Σαουδαραβική πλευρά είναι μία διαδικασία εν εξελίξει και πως η περσινή επίσκεψή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την πεποίθηση και επιθυμία των δύο πλευρών να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκμεταλλευόμενες πλήρως τις δυνατότητές τους.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση σε πάνελ, κατόπιν εισαγωγής από τους δύο συντονιστές, κ.κ. Νικόλαο Βλαχάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της NEOKEM S.A. και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, και Rashad Mabger, Γενικό Γραμματέα. Ο πρώτος ομιλητής, κ. Omar A. Bahlaiwa, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Optimum Business Consulting Bureau (OBCB) & Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Συμβουλίου Σαουδαραβικών Επιμελητηρίων, περιέγραψε τις εξαιρετικές προοπτικές της Σαουδικής Αραβίας και το φιλόδοξο Όραμα 2030 για οικονομική ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική διαφοροποίηση και τις μεταρρυθμίσεις σε κοινωνικό επίπεδο, της χώρας του. Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Sylvain Hijazi, Διευθυντής Ανάπτυξης της ARCHIRODON, παρουσίασε, με τη σειρά του, την μακρόχρονη παρουσία της εταιρείας του στη Σαουδική Αραβία, αναφορικά με τα διάφορα έργα που έχει εκείνη αναλάβει από το 1965, καθώς και τις επιχειρήσεις της εταιρείας στον αραβικό κόσμο και τις μελλοντικές προοπτικές για την ανάληψη παρόμοιων έργων.

Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω βιντεοκλήσεων ή μηνυμάτων, καθώς και εικονικών συναντήσεων Β2Β.

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, αφού ευχαριστήσει τον Πρόεδρο και προσωπικό του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου των Αραβικών Επιμελητηρίων για τις προσπάθειές τους με σκοπό την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει την βαθιά και αμέριστη ευγνωμοσύνη του στους τρεις κυρίους Υπουργούς, τους δύο Πρέσβεις, τον Αντιπρόεδρο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου καθώς και τους δύο ομιλητές για τον σημαντικό ρόλο τους και συνεισφορά τους στο επιτυχημένο αποτέλεσμα της εκδήλωσης. Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις εταιρείες – μέλη μας που προσέφεραν την χορηγία τους σε αυτήν και άλλες μελλοντικές εκδηλώσεις μας.