Δελτίο τύπου – 2η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης “Meet the Arab Ambassadors” – 5 Νοεμβρίου 2020

Στις 5 Νοεμβρίου, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε τη 2η Συζήτηση Στρογγυλής τραπέζης «Meet the Arab Ambassadors», η οποία για φέτος, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 70 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και τον Αραβικό κόσμο, είχε ως στόχο την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τις αραβικές χώρες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου καθώς και την εξοικείωση του κοινού με τις προσωπικότητες που εκπροσωπούν τον αραβικό κόσμο στην Ελλάδα.

Μετά τον χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, Χάρη Γερονικόλα, τον λόγο έλαβε ο κ. Suheil H. Sabbagh, Πρόεδρος, Group HR, CCC, Αντιπρόεδρος Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου & Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνο-Παλαιστινικού Συνδέσμου Φιλίας & Συνεργασίας, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία και τη βούληση για τους Άραβες και Έλληνες επιχειρηματίες, να «διαβάσουν» την τρέχουσα κατάσταση η οποία δίνει έμφαση στο περιφερειακό εμπόριο και, εκμεταλλευόμενοι τη γεωγραφική τους εγγύτητα, να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ώστε να φτάσουν στα ύψη των ιστορικών τους σχέσεων.

Στη συνέχεια, ο τιμώμενος καλεσμένος μας, κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Ελλάδας, στην κεντρική του ομιλία, αναφέρθηκε στα επιτυχημένα βήματα που κάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακούφιση των επιδημικών επιπτώσεων στις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις, στην επένδυση της MICROSOFT και σε άλλες σημαντικές επενδύσεις που έχει προσελκύσει η Ελλάδα παρά τις παγκόσμιες συνθήκες, καθώς και στις ατέρμονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα της ψηφιοποίησης, στα οποία υπήρξαν σημαντικά θετικά βήματα.

Έπειτα, με τον Γενικό Γραμματέα ως συντονιστή και σχολιαστή, το κοινό παρακολούθησε μια σειρά από παρουσιάσεις αραβικών χωρών από τον αντίστοιχο εκπρόσωπο, ήτοι η Παλαιστίνη παρουσιάστηκε από τον κ. Marwan Toubassi, Πρέσβη και Πρύτανη του Αραβικού Διπλωματικού Σώματος της Ελλάδας, η Τυνησία από τον Dr. Lassaad M’hirsi, Πρέσβη, η Ιορδανία από τον κ. Ahed Ali Sweidat, Πρέσβη, η Αλγερία από την κα Amira S. Aouachria-Zemoura, Επιτετραμμένη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την κα. Eman Al Zeyoudi, Επιτετραμμένη, το Σουδάν από τον κ. Abu-Elgasim Ali, Επιτετραμμένο, το Ομάν από τον κ. Saeed Ali, Πληρεξούσιο Υπουργό, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αποστολής, η Αίγυπτος από την κα. Manal Abdeltawab, Πληρεξούσια Υπουργό, Επικεφαλής εμπορικού τμήματος, το Μαρόκο από την κα. Atika Karom, Σύμβουλο Οικονομικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων, η Σαουδική Αραβία από τον κ. Abdullah Al Mutairi, Ακόλουθο, και η Μαυριτανία από τον κ. Mohamed Teyib Diye, 1ο Σύμβουλο.

Η εν θέματι εκδήλωση έγκειται στα πλαίσια των προσπαθειών του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου για τη διατήρηση της αίσθησης της «συνήθους τακτικής» (business as usual) όσον αφορά τη διοργάνωση των εκδηλώσεών τoυ, αλλά και την εγκαθίδρυση μίας ετήσιας παράδοσης συνάντησης μεταξύ των Αραβικών Πρέσβεων και των εκπροσώπων των Αραβικών Πρεσβειών στην Ελλάδα αποκλειστικά με τα μέλη του. Με σκοπό να συμπεριλάβουμε περισσότερες αραβικές χώρες το επόμενο έτος, δραττόμαστε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στους συμμετέχοντες που παρέμειναν μαζί μας διαδικτυακά, ακόμη και πέρα από την προγραμματισμένη ώρα κλεισίματος της διαδικτυακής μας εκδήλωσης, και στις εταιρείες-μέλη μας που ως χορηγοί και υποστηρικτές της εκδήλωσης αυτής, συνεχίζουν να στηρίζουν το Επιμελητήριό μας και τις δραστηριότητές του.

Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους στο 9ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2020.